Alles van Voorthuizen
Bekijk de agenda

De Glind

De Glind

Historie
De Glind was al in de 14e eeuw een buurtschap met enkele versterkte boerderijen en waarschijnlijk wat hutten van arbeiders. Aan het begin van de 20e eeuw werd een nieuwe invulling aan het buurtschap gegeven. Dominee R.J.W. Rudolph kocht in 1911 landbouwgrond waarop boeren zich konden vestigen, op voorwaarde dat zij enkele ontouderde kinderen en jongeren in hun gezin en bedrijf opnamen. In 1914 werden de eerste kinderen in het dorp opgenomen. Zo legde hij de basis voor Jeugddorp De Glind.

Het dorp staat nu nog steeds bekend als 'Jeugddorp De Glind'. In het dorp zijn verschillende (jeugd-)zorginstellingen actief. De Glind biedt kinderen met bijvoorbeeld een verstandelijke of lichamelijke beperking, psychische of gedragsproblemen een omgeving waar zij kunnen leren wonen, werken en spelen. Maar De Glind is geen instelling, het is een gewoon dorp. Niet iedereen die er woont, werkt in de zorg. Op de scholen zitten ook kinderen van buiten De Glind. Omdat in het dorp veel aandacht is voor kinderen, zijn er veel recreatieve mogelijkheden voor de jeugd, zoals een kinderboerderij, manege en een zwembad.

Ligging
Het is gelegen tussen Barneveld, Leusden (Achterveld), Woudenberg en Scherpenzeel en telt een inwoneraantal van 641 mensen (2004). De Glind is gunstig gelegen in de Gelderse Vallei op een knooppunt van wandelpaden, fietsroutes en een paarden trail.

Recreatie
Er zijn diverse recreatiemogelijkheden zoals: diverse wandel- en fietsroutes, kinderboerderij, zwembad, paardensport en een schateiland.