Alles van Voorthuizen
Bekijk de agenda

Stroe

Stroe

Historie

Stroe is waarschijnlijk één van de oudste nederzettingen van Nederland. Tussen 1881 en 1937 had Stroe een treinstation, dat in de Tweede Wereldoorlog ook nog door de Wehrmacht werd gebruikt. Mede daardoor lag het dorp in de oorlogsjaren verschillende malen onder vuur, waarbij tientallen doden vielen. Het perron, dat in de jaren vijftig en zestig soms nog voor militaire verlofgangerstreinen werd gebruikt, is aan de zuidzijde van de spoorlijn nog aanwezig.

Ligging

Het dorp is gelegen aan de spoorlijn Amersfoort - Apeldoorn, nabij de A1, op de grens van de Veluwe en de Gelderse Vallei. Het ten zuidwesten van het dorp gelegen buurtschap Garderbroek, behoort ook tot Stroe.

Recreatie

Elk voorjaar wordt de Megapull Stroe gehouden. Dit betreft een Truck & Tractorpulling wedstrijd waarin gestreden wordt om de punten voor de nationale competitie. De plaats Stroe is gelegen aan de Europese wandelroute E11, ter plaatse beter bekend als Marskramerpad. De E11 loopt van Den Haag naar het oosten, op dit moment tot de grens Polen/Litouwen. De route komt via Bato's erf vanuit de richting Veenhuizerveld en vervolgt richting Kootwijk.