Alles van Voorthuizen
Bekijk de agenda

Kootwijkerbroek

Kootwijkerbroek

Historie

Kootwijkerbroek is ontstaan doordat inwoners van Kootwijk moerassen in de omgeving door landbouwgronden ontgonnen. Daarnaast wordt er in de 15de eeuw voor het eerst melding gemaakt van de molen Puurveen, destijds een standerdmolen die tijdens een storm rond 1850 is vergaan. Kort daarna werd er een nieuwe molen gebouwd, welke is afgebrand op 14 februari 1964. Er worden pogingen ondernomen deze molen herbouwd te krijgen.

In 2001 kwam Kootwijkerbroek landelijk in het nieuws, in verband met het verzet van bewoners tegen de massale ruiming van rundvee na de ontdekking van mond-en-klauwzeer (zie MKZ-crisis (2001)). Door inzet van de Mobiele Eenheid konden enkele medewerkers van de RVV worden ontzet. Tientallen dorpelingen werden gearresteerd. Hierna is het nog wekenlang onrustig geweest in het dorp. In 2011 bleek dat het tweede onderzoek, waar de boeren destijds vergeefs om vroegen, wel was gedaan. Het toonde geen MKZ aan.

Ligging

Het dorp, gelegen in de Gelderse Vallei, ten oosten van Barneveld, heeft een belangrijke agrarische functie in dit deel van de vallei. De buurtschappen Esveld en Essen behoren tot Kootwijkerbroek.