Alles van Voorthuizen
Bekijk de agenda

College wil Stichting Napoleon steunen

College wil Stichting Napoleon steunen
Voorthuizen Geplaatst 27 februari 2020

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten financieel bij te willen dragen aan het Voorthuizens burgerinitiatief om een beeld van koning Lodewijk Napoleon in het centrum van Voorthuizen te plaatsen.

College wil Stichting Napoleon steunen

De Stichting Napoleon in Voorthuizen diende hiervoor een voorstel in bij de gemeente. Als de gemeenteraad akkoord gaat, dan ontvangt de stichting een financiële bijdrage van € 35.000,-.

Een burgerinitiatief

Enkele inwoners uit Voorthuizen hebben zich verenigd in de Stichting Napoleon in Voorthuizen (NiVo). NiVo heeft een uitgewerkt voorstel gedaan voor een nieuw initiatief in het eigen dorp: een beeld van Lodewijk Napoleon in het centrum van Voorthuizen. Plaatselijk Belang Voorthuizen en de Ondernemersvereniging Voorthuizen steunen het plan van de stichting. Via crowdfunding heeft de stichting 50 procent van de noodzakelijke investering verzameld. Het college wil dit burgerinitiatief steunen door bij te dragen in de overige 50 procent. Het beeld kan als kunstuiting de kwaliteit van de openbare ruimte verhogen en past binnen het plan om het centrum van Voorthuizen verder te ontwikkelen.

Het beeld van Lodewijk Napoleon staat voor sociaal omkijken en elkaar helpen

De Stichting NiVo is opgericht om het gedachtegoed van koning Lodewijk Napoleon in leven te houden door mensen met weinig vermogen in geld of met andere middelen te ondersteunen. De stichting wil ook jaarlijks een inwoner of een organisatie onderscheiden die zich op sociaal gebied positief heeft onderscheiden. Een beeld van Napoleon in het centrum van Voorthuizen moet symbool hiervoor staan.

voorthuizen, alles van, stichting napoleon

Historische en toeristische functie

Bovendien wil de stichting met het beeld de toeristische, recreatieve functie en de lokale economie van Voorthuizen verder versterken. Het beeld verwijst namelijk naar de historische relatie van Voorthuizen met Frankrijk en de familie Napoleon. Lodewijk Napoleon Bonaparte (1778 - 1846), de jongere broer van keizer Napoleon, is enkele keren in Voorthuizen geweest op doorreis naar paleis Het Loo in Apeldoorn. In zijn opdracht is de Hoofdstraat in Voorthuizen destijds verhard. Die verbondenheid met Frankrijk is in Voorthuizen vandaag de dag ook nog terug te zien in de Franse lelie in het straatwerk op het Bunckmanplein en het hekwerk langs de Hoofdstraat. De Franse lelie komt ook terug in de dorpsvlag van Voorthuizen.

AH Bonus

Meer informatie | Alles van Voorthuizen | Agenda evenementen Voorthuizen

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Allesvan Voorthuizen
Adresgegevens
Rijksweg 59
3781LT Voorthuizen
Telefoon
T 31653739080


Allesvan Voorthuizen
Alex van den Brom containerverhuur
Auto Versteeg Buurman B.V. Voorthuizen
Jumbo Voorthuizen
Camping de Meidoorn bij Voorthuizen
Visspeciaalzaak De Parel Voorthuizen