Alles van Voorthuizen
Bekijk de agenda

Zorggroep ENA en Welzijn Barneveld in dialoog met 80+

Zorggroep ENA en Welzijn Barneveld in dialoog met 80+
Voorthuizen Geplaatst 22 april 2016

Zorggroep ENA en Welzijn Barneveld brengen een dialoog met 80+ uit de wijk op gang. Hiervoor zijn half april certificaten uitgereikt na het behalen van een geslaagde pilot Samenkracht80+.

De opzet van het project is om meer de dialoog aan te gaan met 80-plussers. Zorggroep ENA en Welzijn Barneveld hebben hier met groot succes aan meegedaan.

Dialoog Zorggroep ENA en Welzijn Barneveld met 80+ uit de wijk

Hoe kunnen 80+ senioren meedoen en van betekenis zijn in de buurt? Dat was de centrale vraag in dit Europese pilotproject. Samen met wijkbewoners, bewoners van Ruimzicht, bewoners van aanleunwoningen Rozenhof, Welzijn Barneveld, zorggroep ENA, een lid van de cliëntenraad Ruimzicht én jongeren is intensief gesproken en nagedacht over wat je zelf kunt doen om vitaal te blijven, wat je samen op kunt pakken en hoe organisaties dit kunnen faciliteren.

voorthuizen, alles van, welzijn barneveld, zorggroep ena

Open clubhuis: voor én door 80+

Op woensdag 13 april 2016 presenteerde bovenstaande pilotgroep haar resultaten en ontving daarmee een officieel certificaat. Eén van de positieve effecten is de start van het gloednieuwe initiatief: De Jeugd van Toen. Dit initiatief sluit aan op de wens om steeds meer wijkgericht te werken. Een aantal actieve senioren uit de wijk Oldenbarneveld zet zich samen met een tweetal jongeren in voor buurtgenoten. Zij organiseren vanaf heden laagdrempelige en open activiteiten voor iedereen, die zich rekent tot de jeugd van toen in het ‘clubhuis'; het Dorpsplein van Ruimzicht. (Elke tweede dinsdagmiddag van de maand van 15.00-17.00 uur).

Winst 

"Het allermooiste is dat deze groep ouderen nu een gezicht heeft gekregen. Ze worden weer in hun kracht gezet: wat kun je wel in plaats van niet meer. Het plezier is vaak weer terug. Je ziet de sprankeling en het gevoel van ‘erbij horen'. Dat is geweldig. Zij bedenken zelf thema's en nemen de organisatie van activiteiten op zich. Het is echt vóór en dóór 80+", zegt Els van Daal van zorggroep ENA. Willeke Heijkoop van Welzijn Barneveld vult aan: "Het is geweldig dat er zowel tijdens de meetings van het project zelf als tijdens de georganiseerde activiteiten contacten zijn ontstaan tussen mensen uit de wijk, bewoners van Ruimzicht en van de aanleunwoningen. Het is een gemêleerd gezelschap en dat is heel waardevol. Elke keer organiseren zij een activiteit met een ander thema. De ideeën komen echt bij henzelf vandaan."

voorthuizen, alles van, welzijn barneveld, zorggroep ena

Handboeken 

De ervaringen met de Samenkracht80+-dialoogbijeenkomsten krijgen ook een plaats binnen het Europese Active80+ project. Het handboek dat hierover wordt geschreven (training en praktijk) worden in september gepresenteerd. Deze zijn bedoeld voor medewerkers en vrijwilligers in woonzorgvoorzieningen en activiteitencentra.

Wat is Samenkracht 80+ 

Samenkracht80+ is de Nederlandse bijdrage aan het Europese Erasmus+ project ‘Active80+', waaraan ook Duitsland, Oostenrijk, Litouwen en Italië deelnemen. Samenkracht80+ is een project van het Oudere Vrouwen Netwerk- Nederland in samenwerking met ActivAge en gaat over de vraag: hoe kunnen 80+ ouderen meedoen en van betekenis zijn in de lokale gemeenschap? Veel initiatieven zijn gericht op vitale 60+. Bij dit project ligt de focus juist op de groep 80+. Het is van groot belang deze groep het gevoel te geven ‘ertoe te doen'.

Zorggroep ENA bestaat uit de woonzorgcentra Nieuw Avondrust (Voorthuizen), Ruimzicht (Barneveld) en Het Huis in de Wei (Scherpenzeel). De bewoners in en rond het woonzorgcentrum staan midden in het leven. De betrokken medewerkers zorgen voor een veilige en beschermende omgeving. Een plek om fijn te wonen én te werken. Het gevoel van samen...

voorthuizen, alles van, welzijn barneveld, zorggroep ena

Op de foto v.l.n.r.
Joan van den Brink (bewoonster aanleunwoningen en lid cliëntenraad Ruimzicht), Henrike Kampen (actieve buurtbewoonster Oldenbarneveld) Lies Kampert (Ruimzicht), Els van Daal (ENA), Willeke Heijkoop (Welzijn Barneveld) en John Moniharapon (80+er uit Oldenbarneveld)

Ingezonden door: Linda van Maanen (Linda Communicatie)


Meer informatie | Zorggroep ENA | Welzijn Barneveld | Agenda evenementen Voorthuizen

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Allesvan Voorthuizen
Adresgegevens
Rijksweg 59
3781LT Voorthuizen
Telefoon
T 31653739080


Auto Versteeg Buurman B.V. Voorthuizen
Dorpsvisie Voorthuizen
Van Top tot Teen
Vakantiepark Ackersate - voorthuizen
Auto IJdorff voor uw saab in Voorthuizen
Tuinwinkel De Ganzenbeek - Voorthuizen